Author Topic: Mk4 GTi starting issue  (Read 2624 times)

Offline DAR400

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 11
Mk4 GTi starting issue
« on: 18 April 2020, 17:40 »
Hi there,

My 2001 Gti 1.8 20v has suddenly decided not to start !its done 58,500mls and has been faultless until now.

I reversed it out of the garage, it was outside for an hour and then came to start it to put it back in , no go!
the car cranks over well but did not fire, I have checked the fuel pump was priming, I can hear the relay clicking when the fuel pump primes, I have removed the fuel line that connects to the injector rail and fuel is pumping through ok.
what should I look at next ???

Ta

Offline barrym381

  • Forum addict
  • *
  • Posts: 5,900
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #1 on: 18 April 2020, 18:28 »
Check your timing belt is ok would be my first check

Offline DAR400

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 11
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #2 on: 18 April 2020, 18:56 »
oooh that's scary ! would it not sound a little ropey when cranking ...?

Offline barrym381

  • Forum addict
  • *
  • Posts: 5,900
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #3 on: 18 April 2020, 20:02 »
oooh that's scary ! would it not sound a little ropey when cranking ...?
It might do but it's two seconds to check the cover has two tabs 1 on either side at top and just move it slightly back take a peek

Offline DAR400

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 11
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #4 on: 18 April 2020, 20:11 »
I'll heck in the morning , thanks .

Offline DAR400

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 11
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #5 on: 19 April 2020, 10:46 »
OK timing belt is all intact , thank goodness!!

Offline barrym381

  • Forum addict
  • *
  • Posts: 5,900
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #6 on: 19 April 2020, 11:07 »
OK timing belt is all intact , thank goodness!!

Have you tried to start it again

Offline DAR400

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 11
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #7 on: 19 April 2020, 13:25 »
Just tried and yes it started, tried 3 times and it fired up each time , weird !

Offline barrym381

  • Forum addict
  • *
  • Posts: 5,900
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #8 on: 19 April 2020, 18:04 »
Just tried and yes it started, tried 3 times and it fired up each time , weird !

Mk4s are like that sometimes temperamental if you're keeping the car invest in a cheap code reader or Chinese vcds

Offline DAR400

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 11
Re: Mk4 GTi starting issue
« Reply #9 on: 20 April 2020, 11:17 »
could it be the Crankshaft sensor , Ive read a few incidents online that sound similar to my issue ..?