Author Topic: 89 8v GTI Digi wont start  (Read 1830 times)

Offline Gaved

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 34
  • Location: Chester/Ruabon
89 8v GTI Digi wont start
« on: 15 June 2017, 11:55 »
Hi All,

Iv had relatively trouble free motoring until last night.

Driving home at 30mph the revs just dropped and as i was changing down gears. Car turns over but will not fire up again.

Previous to this happening it did take a while to get started like it turns over then didnt start for a few seconds but once it was running it was fine.

Had to call RAC who sent a helpful guy. He checked to see if any voltage was going to the spark plugs which he confirmed their wasnt. He tested voltage being delivered from the coil to the dizzy, nothing read. Diagnosed as faulty coil.

Ordered a new Bremi from ECP, fitted it and still having the same issues. Turns over, wont start. Spark plugs were wet so fuel is getting there, just no spark again.

In the last 10 months its had new spark plugs, dizzy, rotor arm and now coil pack

Gavin
« Last Edit: 22 June 2017, 20:13 by Gaved »

Offline lemski

  • Forum addict
  • *
  • Posts: 4,031
  • Location: dursley
  • 16v
    • sw autos
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #1 on: 15 June 2017, 12:59 »
Ignition amplifier on top of ecu in the scuttle. Ide start with that.
Or ecu relay. See if its clicking.

Offline Gaved

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 34
  • Location: Chester/Ruabon
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #2 on: 15 June 2017, 13:46 »
start with that as in replacing it or to test voltage?

Appreeciate reply

Offline lemski

  • Forum addict
  • *
  • Posts: 4,031
  • Location: dursley
  • 16v
    • sw autos
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #3 on: 15 June 2017, 13:51 »
With the relay id check its working. If it is ide go check ignition amp. It should have a live to it and 1 wire goes to hall sender on dizzy. Also theres an earth goes to battery from ot. When they dont work the car wont run

Offline Gaved

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 34
  • Location: Chester/Ruabon
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #4 on: 21 June 2017, 10:38 »
Checked wiring and power output from Ignition amplifier, all as they should be. not getting voltage from hall sensor so replacing that tomorrow

Offline Gaved

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 34
  • Location: Chester/Ruabon
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #5 on: 22 June 2017, 19:32 »
Replaced complete distributor for second hand one that was from a running car. Still not getting any spark from the coil to the distributor  :cry:

Im getting 24v going to the hall sensor connector and from the harness that connects to the ignition module...not sure what else to check now. Relay is clicking
« Last Edit: 22 June 2017, 20:42 by Gaved »

Offline lemski

  • Forum addict
  • *
  • Posts: 4,031
  • Location: dursley
  • 16v
    • sw autos
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #6 on: 23 June 2017, 11:13 »
Go through the earths. If ignition amps earth isnt working youll have no spark. I know that from a past experience

Offline Gaved

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 34
  • Location: Chester/Ruabon
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #7 on: 27 June 2017, 10:06 »
Sorry to ask a Newb question

Iv taken off and cleaned up the earth contacts that go from the negative battery terminal and the rocker cover...which other earths are there to have a peek at?

Gavin

Offline lemski

  • Forum addict
  • *
  • Posts: 4,031
  • Location: dursley
  • 16v
    • sw autos
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #8 on: 27 June 2017, 10:30 »
One by the starter

Offline Gaved

  • Not said much yet
  • **
  • Posts: 34
  • Location: Chester/Ruabon
Re: 89 8v GTI Digi wont start
« Reply #9 on: 26 July 2017, 13:43 »
Found the fault. It turned out to be the ignition module ontop of ECU. It is still taking time to start but atleast firing up now